LATVIJAS KAMANIŅU SPORTA FEDERĀCIJA

Kamaniņu sportisti dodas uz pirmo ledu Lillehammerā

Latvijas kamaniņu sportisti pirmdien, 1.oktobrī, dodas uz treniņnometni Norvēģijas pilsētā Lillehammerā. Gan pieaugušo, gan junioru izlases dalībnieki Olimpiskajā trasē uzturēsies vairāk nekā nedēļu, kuras laikā aizvadīs pirmos braucienus ledus trasē pirms gaidāmās sezonas. Nometnes noslēgumā ieplānots piedalīties arī sacensībās, bet par gatavošanos jaunajai sezonai nelielā sarunā stāsta Latvijas izlases vecākais treneris Pēteris Cīmanis.


Kas šobrīd ir Latvijas komandā?


Šobrīd ir ne tikai pieaugušie, bet arī perspektīvākie no junioriem. Komandā ir Inārs Kivlenieks, Mārtiņš Rubenis, Kristaps Mauriņš, ekipāžas Oskars Gudramovičs/Pēteris Kalniņš un Andris un Juris Šici, kā arī māsas Tīrumas. Juniori Artūrs Dārznieks, Riks Kristens Rozītis, Rihards Lozbers, ekipāža Imants Marcinkēvičs/Kristens Putins, kā arī Ulla Zirne, Saiva Dambīte un vēl pavisam jaunā Alise Mitkus.


Visi pieminētie dodas uz Norvēģiju?


Jā, bet ja viss būtu kārtībā ar līdzekļiem, varētu braukt ar pilnu junioru un pieaugušo komandu, bet tagad tika atlasīti perspektīvākie juniori. Viņiem šogad Lillehammerā ir Pasaules kausa sacensības un šis būs labs treniņš.


Redzams, ka komandā nav ekipāža Andrejs Bērze un Uldis Logins.


Jā, Bērze/Logins ir pārgājuši no profesionālā sporta uz amatieriem, tā varētu teikt.


Salīdzinot ar pagājušo sezonu, komandā ir notikušas izmaiņas treneru korpusā vai ar tehniķiem?


Mums atsevišķu tehniķu kā tādu nav, mums ir treneri, kas nodarbojas gan ar tehniku, gan speciālajiem treniņiem. Nav Jānis Liepa, kurš darbu pārtrauca pēc pagājušās sezonas. Pašlaik nav zināms, vai šis pārtraukums ir uz gadu vai pavisam. Pie junioriem strādās Kaspars Dumpis, tad vēl esmu es un Sandris Bērziņš. Tas pagaidām arī viss.


Vasarā jums bija diezgan daudz treniņnometnes. Vai izdevās viss iecerētais?


Sākumā pirmās divas nometnes bija kā plānots, bet pēc tam gan iesēdāmies Siguldā. Ko lai saka? Ko no tādas situācijas varējām izspiest, to arī izspiedām. Es uzskatu, ka tā nav normāla situācija, kad dzīvo un trenējies mājās. Tas ir tā kā vīrs ar divām sievām – tu esi tā kā sadalīts, ir kādas mājas problēmas, bet tajā pašā laikā jādomā par treniņiem. Domāju, ka tas nav īsti pareizi.


Kas ir paredzēts pēc nometnes Norvēģijā?


Uz Norvēģiju braucam, jo tur ir pirmais ledus, un visi treniņi ir divreiz dienā. Gandrīz katru dienu ir ledus treniņi, fiziskie treniņi ir mazāk – būs tikai kādas trīs dienas pa visu šo laiku. Pēc Norvēģijas dosimies uz Siguldu, kur būsim līdz oktobra beigām. Tad pastiprināsim fiziskos treniņus un pirms sezonas sākuma nedaudz dosim atslodzi.


Šogad ir plānots startēt visos Pasaules kausa posmos?


Jā, pagaidām jā. Bet nekad jau neko nevar zināt – tie ir deviņi PK posmi un pasaules čempionāts.


Atšķirībā no iepriekšējām sezonām, PK sacensības Siguldā šogad būs decembra vidū nevis februārī. Tas kaut kā iespaidoja jūsu gatavošanos tieši mājas sacīkstēm?


Domāju, ka atšķirības nav nekādas – Pasaules kauss ir Pasaules kauss. Varbūt, ka vienīgā atšķirība ir tā, ka sezonas beigās sakrājies lielāks nogurums, bet savās mājās vienmēr tiek izdarīts viss iespējamais.


Vai jums ir kādas ziņas no citu valstu nometnēm – varbūt kāds beidzis sportista karjeru, vai arī parādījies kāds jauns supertalants?


To mēs redzēsim, kad sāksies pirmās sacensības. Parasti jau sportisti beidz karjeru pēc Olimpiskajām spēlēm. Diez vai kāds būs pametis sportu, ja nu vienīgi Vācijas komandā kāds būs zaudējis cīņā par vietu komandā.


Runājot par Olimpiskajām spēlēm – pavasarī Latvijas sportisti bija devušies uz Sočiem izpētīt trasi. Kādi iespaidi?


Sočos bija brāļi Šici, viņiem trase patika. Tā esot diezgan ātra, bet arī droša – nav tā kā bija Vankūverā, kur bija ekstrēmi posmi un viegli kļūdīties. Sočos būs līdzīgi rezultāti, un var būt arī tā, ka visu izšķirs tehnika.


Jūnija vidū Rīgā notikušajā FIL kongresā tika pieņemti grozījumi noteikumos, kas regulē tehniskas lietas kamanām. Vai tas būtiski ietekmēja gatavošanos jaunajai sezonai?


Tur bija runa ir par buksēm, kas ir kronšteinos – tos vajadzēja pielāgot jaunajiem noteikumiem. Tagad tie noteikumi ir skaidri, bet visas nianses būs zināmas sezonas laikā. Tagad ir tā, ka katrs to deķi velk uz savu pusi un tagad var redzēt, kur katram kas bija paslēpts – kāpēc viņš grib tieši to un ne savādāk. Principā visas kamanas bijām spiesti pārtaisīt.


Kāds šobrīd ir noskaņojums Latvijas komandā? Traumu nav?


Sīkas traumas jau ir visu laiku, bez tām jau nevar iztikt, bet nav arī tā, ka šobrīd kāds nevarētu piedalīties. Visi ir apņēmības pilni, vienīgi mani neapmierina, ka nevar paveikt plānoto- visu laiku jāknapinās. Protams, mēs no šīs situācijas cenšamies izspiest visu ko varam, tomēr reizēm liekas, ka mēs braucam ar velosipēdu un cenšamies noķert to, kas brauc ar motociklu. Bet ko var darīt? Tā kā pašlaik ir visā valstī, tā arī ir.


Kāda pašlaik ir priekšnojauta – latviešiem šosezon būs labāki rezultāti nekā pērn?


Ka lai to pasaka… Cerības jau vienmēr ir. Šosezon mums bija piesaistīti ārzemju speciālisti, bija savādāki treniņi. Protams, ka cerības ir, jo savādāk to nebūtu darījuši.


*Pasaules kausa sacensības pieaugušajiem 2012./2013.gada sezonā sāksies novembra beigās Austrijas pilsētā Īglsā, savukārt juniori sezonu atklās divas nedēļas vēlāk Lillehammerā. Gaidāmajā sezonā notiks arī pasaules un Eiropas čempionāts gan pieaugušajiem, gan junioriem.


Informāciju sagatavoja Latvijas Kamaniņu sporta federācija.

2012.10.01. 10220
Supporters »

All supporters
By continuing homepage browsing you accept this page cookies.    OK