LATVIJAS KAMANIŅU SPORTA FEDERĀCIJA

Ar vīriešu sacensībām tiks atklātas Pekinas Ziemas olimpiskās spēles kamaniņu sportā

Sestdien, 5. februārī, nākamajā dienā pēc XXIV Ziemas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas vīriešu vienvietīgo kamanu sportisti aizvadīs pirmos divus sacensību braucienus.


Pekinas Ziemas olimpiskajās spēlēs pavisam kopā piedalīsies 106 kamaniņu sportisti no 26 nācijām. Vīriešu konkurencē par Olimpiskajām medaļām cīnīsies 35 sportisti.


Kā jau minēts iepriekš, XXIV Ziemas olimpiskajām spēlēm Pekinā kvalificējās visi Latvijas Nacionālās kamaniņu sporta izlases vīrieši. Taču, ņemot vērā ierobežoto dalībnieku skaitu, komandā vietu izcīnīja Kristers Aparjods, Gints Bērziņš un Artūrs Dārznieks.


Otrdien, 1. februārī vīrieši uzsāka oficiālos treniņbraucienus. Pavisam kopā tika aizvadīti seši treniņbraucieni. Visām valstīm, izņemot Ķīnu, bija vienlīdz maza piekļuve treniņiem trasē.


Visi oficiālie treniņbraucieni vīriešiem ir aizvadīti. Rīt ir pirmie divi sacensību braucieni, bet svētdien izšķirošā Olimpisko spēļu diena. Šodien treiņbraucieni norisinājās kopā visiem dalībniekiem, vairs netika dalītas divas grupas. Šodienu var vērtēt kā pozitīvu. Mūsu puišiem bija diezgan labi braucieni. Arī Gints Bērziņš nostartēja jau tuvu savam līmenim. Ja pirmajās divās treniņu dienās viņam pavisam neveicās, tad šodien viņš ir atpakaļ un izskatījās ļoti motivēts un pozitīvi noskaņots. Ledus trasē noteikti ir vēl cietāks un trases temperatūra zemāka nekā tas bija treniņnedēļā un pasaules kausā novembrī. No vīru starta ir vairākas atslēgas vietas, kas ir diezgan grūti izbraucamas. Galvenais ir aizvadīt visus četrus braucienus labi, bez lielām kļūdām, un tad jau rezultātam jābūt pozitīvam. Neko nesolām. Mērķis katram skaidrs. Jādara maksimālais,” stāsta Kristaps Mauriņš.


Olimpiskā Jaņcinas ledus trase šobrīd ir garākā mākslīgā ledus trase pasaulē. Tai ir 16 virāžas, kas sastāda 1615 metrus. Tā arī ir vismodernākā trase, kurai ir unikāls raksturs. Tā ir pilnībā pārklāta ar jumta segumu, pa kuru var pārvietoties. Trases garie izliekumi ar īpaši sekliem līknes leņķiem, nelielu kontakta spiedienu un dažiem slīpumiem daudziem sportistiem prasa augstas pielāgošanās prasmes.


Vīriešu sacensības norisināsies šajā nedēļas nogalē, no 5. līdz 6. februārim. Starta kārtība būs no stiprāko grupas uz leju, proti, grupu noteikšana individuālajām disciplīnām balstīsies uz noslēdzošo trīs Pasaules kausa posmu izcīnītajiem punktiem. Vispirms izlozes kārtībā startēs 12 labākie jeb A grupas sportisti. Tad trasē izlozes kārtībā dosies B grupas un attiecīgi C grupas sportisti.


Pirmajā sacensību braucienā Kristers Aparjods startēs ar ceturto kārtas numuru, Gints Bērziņš – septītais, bet Artūrs Dārznieks trasē dosies kā 23. sportists.


Kamaniņus sporta disciplīna kā Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) olimpiskās programmas sastāvdaļa šajās olimpiskajās spēlēs būs jau 16. reizi. Pirmo reizi kamaniņu sports savu olimpisko iznācienu veica 1964. gada ZOS Insbrukā, Austrijā. Savukārt 2014. gada ZOS Sočos kamaniņu sporta programmai tika pievienota jauna olimpiskā disciplīna – komandu stafete, kurā Latvijas komanda Elīzas Tīrumas, Mārtiņa Rubeņa un Andra Šica/Jura Šica sastāvā izcīnīja bronzas godalgu. Šobrīd Starptautiskā Kamaniņu sporta federācija (FIL) pretendē uz sieviešu divvietīgās disciplīnas iekļaušanu Olimpiskajā programmā 2026. gada ZOS Milānā-Kortīnā.


Latvijas Nacionālās kamaniņu sporta izlases startiem seko līdzi tiešraidē Latvijas Televīzijas septītajā kanālā (LTV7).


Sestdiena, 5. februāris


13.00 1. brauciens - vīrieši
14.50 2. brauciens – vīrieši


Svētdiena, 6. februāris


13.25 3. brauciens - vīrieši
15.10 4. brauciens - vīrieši

2022.02.04. 1607
Supporters »

All supporters
By continuing homepage browsing you accept this page cookies.    OK