LATVIJAS KAMANIŅU SPORTA FEDERĀCIJA

Es sacenšos ar sevi

Kā jūs domājat, kāda ar sportu saistītam cilvēkam būtu izdevusies jubileja? Nu, protams, katram šī mēraukla ir citādāka. Vienam patīk māte, otram meita, bet citam jauna kleita. Tai pašā laikā, grūti būs nepiekrist tam, ka, ja šī jubileja būs sportiskā garā, tad kādam no šiem ļautiņiem tā šķitīs pati garlaicīgākā jubileja, kāda vien dzīvē piedzīvota.



Līdzīgās domās ir arī mūsu treneris Pēteris Cīmanis, kas pagājušajā nedēļas nogalē svinēja savus vārda svētkus. Pēterdiena tika atzīmē aktīvi. Eleganti, harmoniski, un ar sportisku piesitienu, jo Pēteris piedalījās Latvijas amatieru čempionātā golfā. Un mīļie, tas nemaz nav tik vienkārši, ja tev asinīs ir šis sportiskais azarts. Trīs dienas vieglā spriedzē! Un uz laukuma reizēm nākas, būt jau pulksten astoņos no rīta.



Arī mēs bijām tur. Bet ne ar golfa nūjām. Ar foto objektīvu un spalvu rokās, lai iztaujātu Pēteri par vienu no viņa vaļaspriekiem. Jā, tieši tā. Par vienu no, jo bez golfa ir vēl kas aizraujošāks!



‘’Jautāsiet kāpēc golfs? Katram savs. Esmu mēģinājis spēlēt arī snukeru, bet tas ‘’neaizgāja’’. Tieši tāpat ir ar manu otru vaļasprieku – zemūdens niršanu. Pamēģināju un sapratu, ka tas ir man. Golfs ir ļoti demokrātisks. Un es nevaru piekrist viedoklim, ka tas ir elitārs sporta veids. Golfs ir pieejams visiem tādā ziņā, ka šai sporta veidā tev visu laiku nav jābūt baigā formā, lai ietu uz laukuma, kā, piemēram, futbolā. To var spēlēt gan piecu gadu vecumā, gan astoņdesmit piecos gados. Šajā čempionātā spēlēju kopā ar mūsu LOK goda prezidentu Vilni Baltiņu. Un, ja paskatās uz izmaksām, tad arī šeit ir jāatzīst, ka tie stereotipi jau sen ir novecojuši’’,
stāsta Pēteris.



Vai tiešām ir tā, kā apgalvo golfa lietpratēji, ka, izejot uz laukuma, ir iespēja atslēgties no ikdienišķām lietām, problēmām darbā utt.?
Viennozīmīgi. Golfa laukumā tu pavadi vismaz piecas stundas. Tas ir pietiekoši ilgs laiks, lai sevi ‘’pārslēgtu’’ no problēmām un sāktu elpot dziļi. Arī niršanā ir tāpat. Tu esi vairākus metrus zem ūdens, un tev ir jādomā par to, kas un kā jādara šai situācijā nevis jārisina meksikāņu seriāla cienīgas problēmas. Tam visam nav laika. Un automātiski sanāk, ka tu savas domas pārslēdz uz citu lauciņu. Man nav nācies sevi pieķert pie tā, ka, stāvot pie bumbiņas un mērķējot uz bedrīti, es domātu par to, kā vienam vai otram atlētam iemācīt pareizu starta rāvienu. Un arī zivīm nemācu pareizu trajektoriju. Viņas to zina labāk. Ha-ha-ha. Tai pašā laikā es arī nevaru apgalvot, ka golfu spēlēju tikai tāpēc, lai atslēgtos no ikdienas rutīnas, problēmām. Jā, mani interesē arī sportiskā puse. No tā gan laikam ir grūti aizbēgt. Bet varbūt arī nevajag? Es sacenšos ar sevi. Mēģinu uzlabot ne tikai savu rezultātu vai pozīciju kopējā rangā, bet pilnveidoju arī tehniku. Un tas nekas, ka kompanjons saka – tev sanāca labs sitiens. Ja nav tas iekšējais fīlings, ka tā tiešām bija, tad sākas cīņa ar sevi.
Pēter, cik gadus tu jau aizraujies ar golfu?
Daudz. Vairāk nekā desmit. Un vienalga viss vēl nav atstrādāts līdz galam. Ir uz ko tiekties, kur pilnveidoties. Un tas ir forši! Ir lietas, kuras līdz šim esmu sev ‘’tulkojis’’ par daudz sarežģīti, kuras ir ‘’jāņem’’ daudz vienkāršāk.
Vai kādreiz ir bijis tā, ka aiz dusmām jāsalauž nūja?
Nē, tik traki gan nav bijis. Ir bijis tā, ka aiz dusmām nūja tiek kaut kur pamesta tālāk, bet, lauzis pret celi tiešām, neesmu.
Un kā ar māņticību? Vai pirms sitiena ar bumbiņu aprunājies?
Pirms sitiena nē, bet, kad esi veicis sitienu, tad gan reizēm nākas parunāt, lai tā lidotu tur kur vajag nevis sev vēlamā virzienā.
Vai golfam ir kāda līdzība ar kamaniņu sportu?
Zināmā mērā jā. Lai gan tas ir ikvienā sporta veidā. Sava kārtība kā tu izej uz starta, kā tu pieej pie tās kamanas, bumbiņas. Visam jābūt atstrādātam līdz sīkumam un katru reizi secībai ir jābūt vienai un tai pašai. Mums neapzinoties smadzenēs nosēžas šī informācija un attiecīgajā brīdī tā sāk strādāt kā robots. Paskatieties uz golferiem. Viņi pirms katra sitiena izdara tādu kā iesildīšanās, izmēģināšanas sitienu. To cenšos mācīt arī kamaniņu braucējiem. Atstrādā savu pieeju kamanām, savu izgājienu uz starta.
Un kā ar rezultātiem, sasniegumiem?
Esmu priecīgs, ka šo čempionātu beidzu starp 50 labākajiem.



Es sacenšos ar sevi
Es sacenšos ar sevi
Es sacenšos ar sevi
Es sacenšos ar sevi
Es sacenšos ar sevi
Es sacenšos ar sevi
Es sacenšos ar sevi
2014.07.04. 10715
Supporters »

All supporters
By continuing homepage browsing you accept this page cookies.    OK