LATVIJAS KAMANIŅU SPORTA FEDERĀCIJA

Spogulīt spogulīt, saki man tā,

kura no sliecēm viss tīrākā:) .


Gluži kā pasākā, un ne jau tai skaistākajā, tīrākajā kamaniņu braucējiem pārvēršas ikdiena, kad viņi ķeras pie tik atbildīga un vienlaikus arī pinķerīga darba, kā slieču pulēšana. Un gluži kā pasakā spogulītim, tām jābūt tik mirdzoši spīdīgām. Pavisam mazajām meitenēm (8.gadi) treneri parasti saka:’’ kamanu sliecēm ir jābūt tik spožām, ka vari tajās lūpas krāsot.’’ Un tas nav pārspēlēts. Par to jaunie censoņas pārliecinās jau pēc pāris gadiem.
Cik tālu izaugusi viņu meistarība un izpratne par to, kad viņi sasnieguši junioru izlases līmeni, lai stāsta paši varoņi. Ar slieču sagatavošanu mūs iepazīstinās Kristens Putins, Kendija un Kristers Aparjodi.
‘’Kamanu sagatavošana ir ļoti svarīgs, delikāts un neatliekams process! Tu vari svaru zālē trenēties kaut 6.st dienā, bet ja tavas kamanu slieces pēc krāsas būs kā ābolu sula, tu tālu netiksi. Ja slieces netiek pienācīgi koptas tās sāk rūsēt. Sliecēm tiešām jābūt kā spogulim kurā uz sevi paskatīties pirms starta. Darbu pie kamanām var salīdzināt ar juveliera darbu. Viss jādara ar lielu precizitāti!
Pirmais ar ko sākas šis darbs ir pareiza smilšpapīra izvēle. Tie var būt pavisam rupji kā smilšu graudi un tie var būt smalki kā zīdpapīri.


Taisot slieci ar smilšpapīriem, īpaši rupjajiem, ir svarīgi "nepārgāzt" slieci, lai nenotupinātu to, vai otrādi - nepārasinātu. Ir jāatrod perfekts slieces gāzums un kants platums, lai kamana nestos! Šo meistarību var apgūt tikai strādājot ilgus gadus pie kamanu sagatavošanas. Tik pat svarīgi ir uzturēt slieci bez ‘’šrepēm’’ (ieskrāpējumiem). Reizēm gadās trasē pārbraukt kādam smilšu graudiņam, vai startēt no netīras starta vietas. Tieši netīras starta vietas ir tās, kur var dabūt ‘’šrepes’’, bet tās tikpat ātri vajag likvidēt! Ja sliecēs ir šādi lieli defekti, tad uz labiem rezultātiem nav ko cerēt. Un te sportistam neviens nevar palīdzēt. Tikai pašam ar to visu jātiek galā. Un vēl. Katrā trasē šīs nianses var atšķirties. Tāpēc mēs strādājam, lai tās visas apgūtu!'', stāsta Kristens.



Kendija ar brāli fotogrāfijās demonstrē, kā tas izskatās dzīvē. Tiesa, reizēm melnas ir ne tikai rokas, bet arī mutes, jo darbs pie slieču sagatavošanas var ilgt stundām.  ko viņi dara ar to kociņu? To sportisti tur rokās, lai kontrolētu slieču augšējo kanti. Lai abām sliecēm tās būtu identiski vienādas. 


 


 



Spogulīt spogulīt, saki man tā,
2013.12.12. 11338
Atbalstītāji »

Visi atbalstītāji
Turpinot pārlūkot mājaslapu, Tu piekrīti sīkdatņu izmantošanai.    OK